STARTSIDA

KULTUR

VI PÅ EKHOLMEN

DJUR

VÄXTODLING

PÅ GÅNG

KONTAKT & LÄNKAR

Djur

Mjölkproduktionen
Mjölkproduktionen på Ekholmen är sedan 1 oktober 2006  KRAV-godkänd vilket innebär att vi producerar mjölk med ekologiskt foder och stor hänsyn till djurens beteenden. Mjölken säljs på kontrakt till Arla som säljer den som ekologisk mjölk ut till konsumenten.

Vi har idag 150 kor som i medeltal producerar ca 9500 kg mjölk per år. Vi föder även upp de flesta kvigkalvarna för rekrytering till blivande mjölkkor, medan tjurkalvarna säljs vidare vid tre månaders ålder till en granne som föder upp dem till slakt.

Alla djuren går i lösdrift vilket innebär att de rör sig fritt mellan liggbås, foderbord och foderstationer. I liggbåsen finns en mjuk gummimatta som vi strör med halm eller spån.        På foderbordet ger vi en mix av olika ensilagepartier och krossad spannmålsblandning (rågvete + havre + ärtor). Mixen utfodras av en aut. fodervagn, kallad ”Herr Mullerup”, som 8 ggr per dygn åker runt och pytsar ut mix till de olika djurgrupperna. I foderstationerna får korna av spannmålsblandningen + ett koncentrat i olika mängder beroende på vad mycket de mjölkar.

Mjölkningen sker i s k mjölkgrop där vi har 6 kor på varje sida och startar kl. 04:30 på morgonen och 16:00 på eftermiddagen. Det blir ca 4000 l per dag, varav en del används till kalvarna.

När korna kalvar får de gå i en egen box tillsammans med kalven några dagar där kalven själva diar kossan. Sedan flyttas kalven ut till en storbox med flera andra kalvar där den suger i sig mjölken via en napp från en automatisk amma.

Hästar

Vi har två ungdomar som rider, så här hemma har vi 10 åriga Chantal som hoppar 1,30, ”halvpensionären” Chivas som det rids dressyr på och 1-åringen Milana T.

Våra andra hästar bor hos vår dotter i Arboga. Det är 4-åriga Filippa K och 2-årige Chacharel.
Övriga hästar som finns är ridhästar som vi hyr ut boxplatser, paddock till och fin natur att rida i.